Офіційна заява Корпорації «ІСД»

28.02.2017

Корпорація «Індустріальна Спілка Донбасу» продовжує інформувати органи державної влади, громадськість України і своїх міжнародних кредиторів щодо катастрофічних наслідків повної блокади вантажних залізничних перевезень у Донецькій і Луганській областях для економіки регіону і держави в цілому.

Як було повідомлено раніше, ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», ПАТ «Алчевський коксохімічний завод» і ПрАТ «Екоенергія», які є основними виробничими активами Групи ІСД, повністю припинили свою виробничу діяльність.

На цих підприємствах в Алчевську повністю припинено виробництво чавуну, сталі, прокату, металургійного коксу та електричної енергії.

За час вимушеного простою за період 13–26 лютого 2017 року відзначаємо наступні негативні наслідки блокади наростаючим підсумком:

• ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не вироблено 85,4 тисяч тон чавуну;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не вироблено 92,8 тисячі тон сталі;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не вироблено 59,5 тисяч тон товарних слябів;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не вироблено 26,3 тисяч тон металопрокату;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не вироблено 77,0 тисяч тон металургійного коксу;
  • ПрАТ «Екоенергія» не вироблено 16,6 мегават електричної енергії із вторинних металургійних газів;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не здійснені поставки товарних сталевих слябів на адресу європейських споживачів на загальну суму близько 24,1 мільйонів доларів США валютної виручки;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не здійснені поставки металопрокату на загальну суму близько 13,0 мільйонів доларів США валютної виручки;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не поставлені 43,8 тисячі тон металургійного коксу на адресу ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат», що вже призвело та продовжує призводити до падіння обсягів виробництва ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» з вірогідністю повної зупинки виробництва;
  • ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» не закуплені сировина, товари, послуги в українських постачальників на загальну суму близько 1 134,7 мільйонів гривень, у тому числі 189,1 мільйонів гривень податку на додану вартість;
  • ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» не вироблено 91,0 тисяча тон чавуну;
  • ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» не вироблено 95,7 тисяч тон квадратної сталевої заготовки;
  • ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» не здійснені поставки 95,7 тисяч тон квадратної сталевої заготовки на зовнішні ринки на загальну суму близько 35 мільйонів доларів США валютної виручки;
  • ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» не закуплені сировина, товари, послуги в українських постачальників на загальну суму близько 962,0 мільйонів гривень, у тому числі 160,3 мільйонів гривень податку на додану вартість.

Окремо, ще раз звертаємо увагу, що ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» знаходиться фактично на межі зупинки виробництва, оскільки він безпосередньо залежить від поставок металургійного коксу з Алчевська. Після повного припинення роботи ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» і ПАТ «Алчевський коксохімічний завод», а також, беручи до уваги нестабільну роботу цілого ряду коксохімічних підприємств України, в Україні на поточний час склалась критична ситуація із забезпеченням металургійних підприємств металургійним коксом — абсолютно необхідним ресурсом для виробництва.

Наші підприємства є надзвичайно важливими елементами економіки та інфраструктури держави в цілому, найбільшими платниками податків і найбільшими роботодавцями. Люди, які зараз займаються блокуванням роботи промислових підприємств, вочевидь, просто не в змозі адекватно оцінити ті негативні наслідки для держави і для громадян, які будуть тільки накопичуватися з кожним днем простою. Промисловість — це складні і нерозривні виробничі і логістичні ланцюжки інтеграції та взаємозалежності між підприємствами. Цілком очевидно, що подальше блокування діяльності промислових підприємств веде державу до макроекономічної турбулентності, наслідки якої відчує абсолютно кожна українська родина в самій найближчій перспективі. Скорочення робочих місць, звільнення, падіння експорту, падіння валютної виручки, девальвація національної валюти — це очевидний список наслідків подальшого блокування діяльності наших підприємств.

Крім того, в черговий раз закликаємо Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України, Державну фіскальну службу України, Міністерство економічного розвитку та торгівлі України невідкладно звернути увагу на абсолютно катастрофічний стан процесу відшкодування податку на додану вартість ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат». Останній раз відшкодування податку на додану вартість здійснено у листопаді 2016 року. Станом на поточну дату заборгованість держави перед ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» тільки за підтвердженими деклараціями складає 1,4 мільярда гривень, а з урахуванням тих декларацій, які ще перевіряються, досягає 2 мільярдів гривень. За минулий тиждень ніяких позитивних змін в процесі відшкодування податку на додану вартість не відбулося. Відсутність негайного прогресу призведе до повної зупинки виробництва ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» у найближчому майбутньому.

Ми закликаємо всі сторони, які залучені до будь-яких форм політичних та навколо політичних процесів та до будь-яких форм протистояння по обидві сторони лінії розмежування, утримуватися від силових форм втручання у діяльність промислових підприємств, а уповноважені державні органи України закликаємо забезпечити умови для ведення господарської діяльності та збереження промислового та експортного потенціалу України.

Корпорація «Індустріальна Спілка Донбасу» продовжить на регулярній основі інформувати громадськість і кредиторів щодо катастрофічних наслідків блокади діяльності своїх промислових підприємств.

Офіційна заява Корпорації «ІСД»