Заява Корпорації «ІСД»

16.02.2017

Корпорація «Індустріальна спілка Донбасу» протягом вже майже трьох років щодня відчуває надзвичайні складності ведення виробничої діяльності в суспільно-політичних обставинах, які склалися. На жаль, у лютому 2017 року ситуація загострилася до межі і наші промислові підприємства, які є по суті містоутворюючими, в Алчевську просто зупинилися. Ми офіційно підтверджуємо, що, починаючи від сьогодні в Алчевську повністю припинено виробництво чавуну, сталі, прокату, металургійного коксу. Також повністю припинена генерація електричної енергії. Унікальний промисловий комплекс, який не має аналогів в Європі, просто завмер. Повірте, що це страшна тиша, яка нікому не може дати жодних позитивних емоцій.

Дніпровський металургійний комбінат, який знаходиться в місті Кам'янське Дніпропетровської області, також знаходиться на межі зупинки виробництва, оскільки він безпосередньо залежить від поставок коксу з Алчевська.

Ми не хочемо давати оцінки конкретним політикам та політичним силам, які залучені в різні процеси, пов'язані зі створенням перешкод у діяльності промислових підприємств. Ми принципово поза політикою. Протягом більше 20 років ми займалися економікою, інноваціями, інвестиціями, розвитком промисловості і створенням соціальної інфраструктури навколо наших промислових підприємств. Нам є що показати і чим пишатися.

Наші промислові підприємства — це не тільки бізнес-одиниці. Наші підприємства — це надзвичайно важливі елементи економіки та інфраструктури держави в цілому, це найбільші платники податків і найбільші роботодавці. Люди, які зараз займаються блокуванням роботи промислових підприємств, які ведуть діяльність виключно у відповідності до законів України, вочевидь, просто не в змозі адекватно оцінити ті негативні наслідки для держави і для громадян, які будуть тільки накопичуватися з кожним днем простою найбільших промислових підприємств як в Луганській і Донецькій областях, так і в інших регіонах України. Промисловість — це складні і нерозривні виробничі і логістичні ланцюжки інтеграції та взаємозалежності між підприємствами. Цілком очевидно, що подальше блокування діяльності промислових підприємств веде державу до макроекономічної турбулентності, наслідки якої відчує абсолютно кожна українська родина в найближчій перспективі. Скорочення робочих місць, звільнення, падіння експорту, падіння валютної виручки, девальвація національної валюти — це очевидний список наслідків подальшого блокування діяльності наших підприємств.

Окремо хочемо відзначити, що нам, безумовно, важко чути заяви від представників «ЛНР» про будь-яку форму примусової «націоналізації» наших унікальних промислових підприємств, які знаходяться в Алчевську. Наші підприємства — це надзвичайно складні сучасні індустріальні комплекси, які вимагають висококласної професійної роботи з ними, постійного залучення унікальних фахівців, міжнародних консультантів, налагоджених систем фінансування виробничої діяльності, каналів збуту готової продукції на міжнародних ринках. В умовах, коли підприємства будуть примусово «націоналізовані» суб'єктами, які не мають жодного визнаного правового статусу, унікальні промислові підприємства перетворяться фактично просто в набір будівель і споруд, які не зможуть здійснювати будь-яку ефективну економічну, виробничу, фінансову, торгову діяльність. З таким суб'єктом з «невизначеним правовим статусом» надалі не будуть вести будь-яку кооперацію міжнародні банки, фінансові інститути, страхові агентства та інші важливі учасники міжнародних економічних відносин. Це призведе до прискореної втрати виробничими активами своєї економічної цінності і подальшого соціального вибуху в місті і регіоні, оскільки утримання багатотисячного трудового колективу — це абсолютно реальна соціальна і фінансова відповідальність власника. Крім того, майнові права заставодержателів на значні частини майнових комплексів наших підприємств мають Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Європейський банк реконструкцій та  розвитку (EBRD), а також ціла група міжнародних банків, які фінансували розвиток різних елементів Алчевського промислового комплексу. Примусова «націоналізація» буде кричущим порушенням не тільки права власності Корпорації «ІСД», але й майнових прав міжнародних кредиторів.

Ми закликаємо всі сторони, які залучені в будь-які форми політичних та навколо політичних процесів і в будь-які форми протистояння по обидві сторони лінії розмежування, утримуватися від силових форм втручання в діяльність промислових підприємств, від яких в повному сенсі залежить життя багатьох десятків тисяч людей. Ми хочемо займатися економікою і виробництвом, платити людям заробітну плату і давати віру в завтрашній день в такий важкий час.

Прес-реліз
Офіційна заява Корпорації «ІСД»